Alkan Çöklü in de Switched-On podcast: van toneeldroom tot innerlijke rust

In deze bijzondere aflevering van de  Switched-On podcast schuift acteur en maker Alkan Çöklü aan voor een openhartig gesprek. Wat begint als een ontmoeting op een Videoland-event, ontvouwt zich tot een diepgaand gesprek over identiteit, persoonlijke groei en de zoektocht naar innerlijke rust en mentale veerkracht. Alkan neemt ons mee van zijn tienerjaren op het Calandlyceum tot aan het regisseren van zijn eigen films en het oprichten van een holistisch platform.

Van schoolbanken naar het theater

Op zijn veertiende zat Alkan op de middelbare school én op hoog niveau in het voetbal. Maar door een toevallige ontmoeting met het theater (een voorstelling van zijn neef bij Jong Rast) voelde hij intuïtief: “Dit is wat ik wil doen.”Zijn eerste grote Switched-On-moment volgde toen hij werd aangenomen voor een productieklas. “Ik voelde ineens: dit is mijn oerkracht. Ik wil verhalen vertellen.”

Toch ging die keuze gepaard met verlies: minder feestjes, afstand tot zijn vriendengroep, en het stigma dat theater ‘niet mannelijk’ zou zijn. “Ik weet nog dat ik me voor het eerst buitengesloten voelde,” vertelt hij. Maar zijn gevoel van eigen pad volgen was sterker dan de behoefte aan goedkeuring. Een krachtig begin van zijn reis in persoonlijk leiderschap.

Botsing met systemen en nieuwe koers

Alkan werd aangenomen op de toneelschool, maar voelde zich daar al snel een buitenstaander. “Ik was het jongetje uit Amsterdam-West, islamitisch, met een andere taal en achtergrond.” Een confronterend moment volgde toen een docent zijn geloof bespotte door hem een boek over apenrevoluties te geven. Uiteindelijk werd hij weggestuurd met de feedback: ‘Je bent een eiland’.

In plaats van op te geven, ontstond er een tweede Switched-On-moment: “Ik dacht, ik blijf verhalen vertellen – met of zonder toneelschool.” Hij volgde cursussen, startte zijn eerste film Attila, haalde €3000 op bij Turkse restaurants en de gemeente Amsterdam, en bouwde verder aan zijn visie als maker. Een les in mentale weerbaarheid en omgaan met verandering.

Een cursus volgen in mentale weerbaarheid? Check onze Switched-On cursussen!

Van validatie naar innerlijke rust

Tijdens Special Forces Vips werd Alkan geconfronteerd met een diepgeworteld verlangen naar erkenning, vooral van mannelijke rolmodellen. “Jullie straalden rust uit, iets wat ik miste: een vaderfiguur. Toen wist ik: ik zoek al jaren bevestiging, maar het moet van binnen komen.” Dit inzicht vormde het begin van zijn reis naar psychologische flexibiliteit en stressmanagement.

Via ademwerk, lichaamswerk en coachingstrajecten leerde hij luisteren naar zijn lichaam en gevoelens, in plaats van ze te onderdrukken. “Dat gevoel wil alleen maar even gevoeld worden,” leerde hij. Het resultaat: meer rust, meer helderheid, en een herstelde relatie met zijn vader.

Wat hij op school had willen leren

Als Alkan één vak zou mogen introduceren op school? Dan zou het heten: ‘Contact maken’. Een vak waarin je leert kijken, voelen, nieuwsgierig zijn – zonder oordeel. “Plezier is de basisemotie van nieuwsgierigheid,” zegt hij. “Als je niet leert dat fouten maken mag, raak je het vermogen tot zelfreflectie en verbinding kwijt.” Dat raakt direct aan thema’s als zelfvertrouwen opbouwen, mindset versterken en maatschappelijke weerbaarheid.

Deze aflevering van de Switched-On podcast is rauw, eerlijk en gelaagd. Alkan Çöklü bewijst dat persoonlijke groei begint waar je de moed hebt om naar binnen te keren. Een gesprek dat laat zien hoe je vanuit pijn, kracht kunt bouwen — en hoe belangrijk het is om verhalen te blijven vertellen. Ontdek hoe Alkan zijn mentale kracht vond in kwetsbaarheid en zijn invloed inzet om ook anderen daarmee te inspireren. Een must-listen voor iedereen die wil groeien, helen en leiden — van binnenuit.

Meer blogs over de Switched-On Podcast lezen? Klik hier!

🎧 Luister de podcast nu op Spotify, Apple Podcasts of YouTube.